|
||
Monitorizarea si Protectia Animalelor
Tierschutz Verein
|
Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie a încheiat în data de 01.11.2013 cu Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii, un protocol cu privire la înregistrarea şi monitorizarea câinilor cu stăpân, în baza unui proiect numit „Semper fidelis”.
Proiectul „Semper fidelis” se fundamentează pe următoarele obiective, împrumutate de la Asociația Tasso e.V. Germania:
Toate acestea au condus și conduc către prevenirea și evitarea abandonului câinilor și
intervenției ecarisajului, ca atare se reduc costurile alocate din bugetul local.
R.E.A.D.C. a oferit gratuit cetăţenilor Municipiului Câmpia Turzii următoarele:
1.Montarea la zgarda animalului a plachetei reflectorizante R.E.A.D.C. - marcată cu numărul de telefon al centralei permanente şi seria animalului, care, datorită contactului optic, oferă şansa la recuperarea rapidă în caz de pierdere;în atari situații poate fi efectuat de orice cetăţean, evitând astfel acţiunile ecarisajului.
2.Inocularea subcutanată a microcipului (transponder).
3. Legitimaţie card cu datele animalului şi ale proprietarului.
4.Monitorizarea prin centrala telefonică permanentă de recuperare R.E.A.D.C.
5.Prin contractul cu medicul veterinar concesionar, pct.7, obligativitatea acestuia de a transmite datele animalelor forumului superior DSVA sau înscrierea în RECS.
6.Am oferit 4 (patru) cititoare ISOgratuit pentru Poliţia Comunitară, medicul veterinar al oraşului, mediculveterinar concesionar şi Primăriei, pentru a putea identifica rapid seria microcipului și proprietarul animalului prin centrala de recuperare R.E.A.D.C.
7.Căutarea internă şi internaţională a animalului, datorată conectării la partenerii Asociaţiei Tasso e.V. – Germania, ca cel mai mare și modern registru european.
Prima campanie de înregistrare şi microcipare a câinilor cu proprietar a început în data de 07.11.2013.
Asociația Tasso e.V. Germania a donat microcipurile și a suportat toate costurile aferente campaniei.
În primele zile am înregistrat un procent foarte scăzut de prezență, deşi proprietarii câinilor au fost anuntaţi de obligativitatea de a se prezenta în cele 5 (cinci) puncte fixe stabilite de asociaţia noastră împreună cu medicul veterinar contractat de R.E.A.D.C, dr. Călin Mărginean.
Am decis de comun acord să continuăm acţiunea, deplasându-ne din locuinţă în locuinţă, împreună cu medicii veterinari, angajaţii şi colaboratorii contractaţi de R.E.A.D.C., efectuând astfel un inventar complet al tuturor câinilor cu proprietari.
Am întâmpinat multe dificultăți, nefiindu-ne permisă intrarea în curți. Unele persoane chiar și-au ascuns câinii sau i-au îndepărtat de pe proprietate. Am fost primiți cu un comportament agresiv și recalcitrant. Aceste persoane nu au înțeles importanța campaniei, nu doreau să-și asume responsabilitatea pentru animalele deținute.
La finalul campaniei, după o muncă grea de convingere, prin care le-am explicat cetățenilor rolul, importanța și seriozitatea acțiunii, am înregistrat, microcipat și vaccinat antirabic90% dinpopulația canină a orașului.
Campania noastră a precedat apariția Ordinului nr.1/2014 al ANSVSA care prevedea condiționarea vaccinării antirabice de microciparea obligatorie a animalelor cu stăpân.
Astfel, Câmpia Turzii a devenit primul și singurul municipiu din România în care toți câinii cu stăpân au fost microcipați.
Campaniile noastre au făcut posibilă și vaccinarea antirabică, ce este obligatorie, dar a putut fi efectuată doar la câinii identificați prin microcipare, evitând apariția focarelor de rabie, astfel protejând sănătatea animalelor, dar mai ales a cetățenilor, ca facând parte din programul național strategic de prevenire și combatere a bolilor transmisibile de la animal la om.
Aceste acțiuni s-au desfășurat anual, până în prezent,începând cu luna noiembrie, până la sfârșitul lunii februarie.
În prealabil au fost distribuite cetățenilor peste 5000 de pliante informative despre locul și ora punctelor fixe de microcipare și vaccinare antirabică gratuită. An de an ne-am deplasat și din poartă în poartă, deoarece proprietarii de animale s-au prezentat într-un procent foarte scăzut la punctele fixe.
Reprezentanții Asociației R.E.A.D.C. au contactat telefonic anual proprietarii de animale în vederea reactualizării bazei de date.
Campania va continua și în lunile următoare pentru ca întreaga populație canină de pe raza Municipiului Câmpia Turzii să fie microcipată și vaccinată antirabic.
Evenimente - de importanță majoră - au fost recuperarea mai multor patrupede pierdute.Proprietarii și-au reprimit animalul doar după câteva ore de la dispariția lui, fiind contactată centrala telefonică permanentă R.E.A.D.C. de către locuitorii orașului Câmpia Turzii.
Cetățenii au văzut câinii, au sunat la numărul R.E.A.D.C. de pe placheta reflectorizantă, transmițând seria de înregistrare de pe reversul plăcuței montată la zgarda patrupedelor.
Acest lucru a confirmat importanța majoră a contactului optic cu placheta R.E.A.D.C., care semnalizează:„Atenție!!! Acest câine are stăpân, este înregistrat”, evitând astfel capturarea, transportul în adăpost, suferințe și cheltuieli suplimentare.
Modelul de identificare Plachetă + Transponder + centrală telefonică permanentă R.E.A.D.C + bază internațională de căutare a Asociației Tasso e.V. din Germania, s-a dovedit a fi o metodă dintre cele mai fiabile, aceasta aratându-se în peste 30 de ani de experiență, transformare și adaptare continuă.
O altă reușită semnificativă și datorată comunicării directe cu proprietarii de animale constă în aceea că cetățenii care din diferite motive nu au mai putut să își întrețină câinele, au cerut predarea lui în adăpostul orășenesc, evitând abandonul și sălbăticirea lui pe străzile orașului.
Datorită campaniilor repetate de informare şi a acţiunilor noastre, a crescut gradul de responsabilitate a proprietarilor care au început să înţeleagă şi să conştientizeze importanţa înregistrării şi monitorizării animalelor deținute.
Începând cu data de 10.06.2015, în toate școlile din municipiul Câmpia Turzii s-a dat startul prezentării unui proiect educațional.
Echipa noastră a prezentat „Abecedarul Educativ” copiilor din întreg ciclul primar al Municipiului Câmpia Turzii.
„Abecedarul” a fost distribuit gratuit directorilor de școli, cadrelor didactice și fiecărui elev în parte, împreună cu rugămintea de a transmite aceste informații mai departe, atât părinților cât și celor apropiați.
Proiectul a fost întâmpinat cu mult entuziasm de către elevi și cadre didactice. Interesul manifestat, înflăcărarea copiilor și modul în care au interacționat cu noi în timpul prezentărilor, ne-au bucurat enorm.
Faptul că majoritatea elevilor au animale de companie acasă a influențat radical interesul lor pentru temele prezentate de noi.
Țelurile educaționale ale proiectului au fost:
-Dezvoltarea responsabilității elevilor și a cetățenilor în general, în ceea ce privește deținerea unui animal de companie, care nu înseamnă doar distracție și joacă, ci și o mare responsabilitate;
- Conștientizarea și îmbunătățirea culturii civice;
- Importanța siguranței cetățenilor și a sănătății publice în România;
Prevenția și educarea este cea mai sigură și mai ieftină metodă de evitare a incidentelor.
Elevii au fost informați de unde pot să cumpere/adopte un animal, ce trebuie să ia în calcul înainte de a opta pentru o rasă de câini, de ce trebuie să consulte un medic veterinar, cum să îngrijească animalele de companie și ce responsabilități au, atât din punct de vedere sanitar-veterinar, cât și din punct de vedere administrativ și juridic (drept civil și penal).
Scopul acestor prezentări a fost informarea elevilor cu privire la rabie. Am prezentat riscurile la care sunt expuși atât copiii, cât și adulții. Elevii au învățat cum să identifice semnele unui animal purtător de rabie si cum se pot proteja împotriva infectării.
Pe lângă aceste subiecte, am abordat obligativitatea de microcipare, înregistrare și vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor. Le-au fost explicate elevilor beneficiile plachetei optice de la zgarda animalului cu proprietar.
Am fost încântați să vedem că plachetele optice și legitimațiile R.E.A.D.C. au fost recunoscute de către elevi, și că aceștia cunoșteau dejaavantajele serviciilor noastre.
Comportamentul adecvat în coabitarea om – animal se cultivă printr-un proces de educație, încă de pe băncile școlii.
Propunem Primăriei Municipiul Câmpia Turzii ca, împreună cu directorii instituțiilor de învățământ, să îmbunătățim acest „Abecedar” care să fie prezentat elevilor la orele de dirigenție.
La apariția Ordinului nr. 1/2014 al ANSVSA privind condiționarea vaccinării antirabice obligatorii de microciparea în prealabil a animalului, dreptul general al românilor la siguranță și sănătate publică a trecut pe plan secundar.
Intenția noastră a fost, încă din 2014, de a sesiza abuzurile asupra proprietarilor de câini și a sănătății publice, prin condiționarea vaccinului antirabic, gratuit și obligatoriu, de plata în privat și la libera negociere a microcipării și a înregistrării contracost în R.E.C.S. -C.M.V. O acțiune de interes național subvenționată de la buget nu poate fi condiționată de plată auxiliară în privat și „la libera negociere”.
Asociația R.E.A.D.C. a intentat un proces impotriva ANSVSA pentru anularea acestui ordin abuziv, iar dupa ani de luptă în instanță, în 23 ianuarie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „numai după identificarea acestora”, cuprinsă în art. 134 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 155/2001, prin raportare la teza întâi a acestui articol, referitoare la „acţiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân”, este neconstituțională.
Prin urmare, stăpânii de câini care nu-și permiteau să plătească implantarea microcipului,respectiv manopera medicului veterinar și plata la Registrul de evidență a câinilor cu stăpân, aflat în gestionarea CMV; aceștia nu beneficiau nici de vaccinul antirabic gratuit și obligatoriu pentru animalele lor, asigurat de către stat din taxele contribuabililor. Aceasta era și este o formă de șantaj asupra proprietarilor care, pentru a obține vaccinul gratuit, trebuie să plătească sumele respective.
Facem precizarea că vaccinul și manopera sunt realizate din fondurile de la buget și fonduri europene, tocmai pentru a încuraja vaccinarea antirabică, ca parte a Programului European Etrategic de eradicare, prevenție și control a zoonozelor (According Regulation CE 652/2004 in RO 42/2004).
Decizia Curții Constituționale reprezintă doar o primă etapă în acțiunea noastră de anulare a costurilor anexe, șiun câștig însemnat pentru protecția animalelor și a cetățenilor, care la un loc reprezintă o succesiune de acțiuni procesuale pe care le-am demarat.
Asociația R.E.A.D.C. își propune ca proiect de viitor organizarea unor campanii anuale de castrare/sterilizare a animalelor cu stăpân din Municipiul Câmpia Turzii, cu ajutorul unei clinici mobile. Datorită victoriei obținute în instanță - într-un alt proces la Curtea de Apel Cluj - împotriva CMV, asociațiile pot deveni proprietarii unei clinici veterinare mobile și efectua tratamente și intervenții chirurgicale pentru animale de companie.
Totodată dorim să dezvoltăm cultura adopțiilor și să sprijinim pe plan intern și internațional adoptarea câinilor capturați pe teritoriul Câmpiei Turzii.
Menționăm ca nu avem interese financiare, ci doar aplicăm programe de monitorizare și prevenție a abandonului, împreună cu un program de educație civică a elevilor, și informarea cetățenilor asupra drepturilor și responsabilităților care le revin.
Prevenția prin control și supraveghereeste principiul de funcționare a asociației noastre și duce la eradicarea abandonului și, ca atare, la îmbunătățirea radicală a siguranței citadine, a sănătății publice și bunăstării animalelor.
Mulțumim primarului Dorin Lojigan și Consiliului Local pentru parteneriatul care a făcut din Câmpia Turzii (încă din anul 2013) primul și singurul oraș din România cu întreaga populație canină vaccinată antirabic, monitorizată, microcipată și deparazitată.
Notă:
- vă aducem la cunoștință că odată cu demersul acțiunilor noastre (R.E.A.D.C. Turda) pe raza Municipiului Câmpia Turzii n-au mai fost evidențiate situații de plăgi prin mușcare și/sau tratamente antirabice la om, conform adresei date de Spitalul Municipal Câmpia Turzii nr. 7336/14.12.2015 (anexată prezentului);
Concluzii:
- Programul Național Strategic de prevenire și combatere, de eradicare și control a bolilor transmisibile de la animale la om reprezintă un interes național prevăzut la art. 2 din legislația sanitar-veterinară, pe de-o parte, iar pe de alta, în Constituția României;
- un astfel de program nu poate avea succes dat fiind că ANSVSA zădărnicește aplicarea programului prin emiterea de norme și ordine în interes de grup (ANSVSA + C.M.V.);
- a se avea în vedere că de peste cinci ani nu se aplică în mod corect programul (de vaccinare antirabică), și zădărnicirea combaterii bolilor reprezintă infracțiune și se pedepsește conform codului penal;
- o epidemie de rabie în corobolare cu alte zoonoze, precum și cu alte boli ca: pesta porcină, gripa aviară, scrapia etc.,pune România în pragul unui atentat la sănătatea publică, precum și la siguranța națională, prin colaps comercial și economic (nu mai putem exporta animale și produse alimentare).
Turda,
07.05.2019 Semnează:
Manager, ec. Iulia Iozsa