|
||
Monitorizarea si Protectia Animalelor
Tierschutz Verein
|
Campia Turzii este prima localitate in care toti cainii cu stapan au fost microcipati, respectiv se afla in baza noastra de date READC, conectata la cea internationala de monitorizare a animalelor.
Este prima zona in care sistemul READC a fost implementat cu succes in totalitate. Totul s-a realizat in baza unui protocol semnat intre Consiliul Local Turda şi Registrul Electronic al Animalelor de Casă şi Companie la data de 1 noiembrie 2013. In baza acestui protocol, proprietarii de câini au fost informaţi că îşi pot microcipa animalul gratuit, la 5 puncte fixe stabilite de READC.
La nivelul municipiului au fost microcipaţi 1384 de câini cu proprietar, cu sprijinul unei asociaţii de profil din Germania, Tasso. Microciparea permite proprietarilor de câini să apeleze centrala permanentă a READC, pentru găsirea câinelui şi recuperarea sa. Prin microcipare, animalului îi este inserat un microcip, cu o seringă. Totodată, animalului îi este ataşată o plachetă, care conţine numărul de telefon al centralei READC şi seria cipului, proprietarul primind şi el un carnet cu datele de identificare ale câinelui. De asemenea, câinii pot fi identificaţi de reprezentanţii administraţiei locale, care au în dotare 4 cititoare de cipuri care "citesc" microcipul câinelui de la o distanţă de câţiva metri, reuşindu-se astfel identificarea animalului, dar şi proprietarul său.
De asemenea, în cadrul aceleiaşi campanii, proprietarii de câini au fost anunţaţi că îşi pot steriliza animalele gratuit. Acţiunea a fost demarata cu succes in primăvară, după ce s-au întocmit listele cu solicitanţii.
Iulia Iozsa , director general READC :
"Am avut foarte multe reticienţe din partea proprietarilor, mulţi nu ne-au deschis poarta, mulţi şi-au ascuns câinii când am intrat în curte, însă cu foarte multă muncă de convingere am reuşit să înregistrăm toţi câinii. Ne bucurăm şi pe această cale vă informăm că această campanie a început să dea roade, mulţi proprietari au anunţat centrala noastră telefonică READC de decesul câinilor, de schimbarea proprietarului său efectiv ,nu au mai avut surse financiare de a întreţine câinele respectiv şi l-au predat la adăpostul din Bogata. O altă reuşită semnificativă este că doi proprietari şi-au pierdut câinele pe raza municipiului şi au fost recuperaţi câinii în mai puţin de 24 de ore de la pierdere. Persoana care a găsit câinele a sunat la centrala noastră telefonică a dat numărul de pe plachetă şi automat proprietarul şi-a recuperat câinele în mai puţin de câteva ore astfel evitând costuri suplimentare pentru oraş, pentru adăpost”.
Marin Bleidner :
"Pe lângă transponderul care se injectează câinelui, proprietarul primeşte şi o legitimaţie şi un medalion de identificare a animalului. Medalionul are acelaşi cod-serie ca şi cipul şi este un averizor optic: oricine vede un câine cu medalion sună la central READC, noi identificăm animalul care este returnat proprietarului”.
Philip McCreight, reprezentant Tasso e.v. Germania :
”Tasso are o experienţă de 31 de ani în identificarea şi înregistrarea animalelor de companie şi are cea mai mare bază de date a animalelor din Europa. Suntem foarte încântaţi că am avut ocazia de a participa la acest proiect şi aş vrea să mulţumesc municipalităţii din Câmpia Turzii, dar şi READC care au depus mult efort în acest proiect şi cred că acest proiect este un foarte bun exemplu pentru că este primul oraş din România, din câte cunosc eu, care are toţi câinii înregistraţi. Aşa cum şi Comisia Europeană a observat, înregistrarea câinilor este un lucru foarte important pentru societate, acest pas este unul foarte important în înregistrarea animalelor, dar este unul foarte realist în a rezolva problema câinilor vagabonzi şi a conştientiza populaţia către o educaţie a creşterii câinilor. Eu sper ca acest exemplu să treacă dincolo de graniţele Câmpiei Turzii şi să avem posibilitatea, în colaborare cu READC, să înregistrăm mai multe animale şi de asemenea să avem o bază de date cât mai mare a animalelor de companie din România”.
Fragment din raportul READC:
"Primul eveniment de importanţă majoră în recuperarea unui câine pierdut, a fost al cetăţeanului Moldovan Emnil, la data de 15.12.2013, care şi-a reprimit animalul doar după câteva ore de la dispariţia lui, fiind contactată telefonic centrala permanentă READC de către un locuitor al oraşului Câmpia Turzii. Cetăţeanul a văzut câinele, a sunat la numărul READC de pe placheta reflectorizantă, transmiţând seria de înregistrare de pe reversul plăcuţei montate la zgarda patrupedului. Acest lucru a confirmat importanţa majoră a contactului optic imediat cu placheta READC, care semnalizează: Atenţie! Acest câine are stăpân, este înregistrat, evitând astfel capturarea, transportul în adăpost, suferinţe inutile şi cheltuieli suplimentare".
Potrivit normelor de aplicare a OUG 155 din 2001 care vor intra în vigoare din 16 martie, câinii din gospodăriile populaţiei vor trebui microcipaţi până la 1 ianuarie 2015, iar câinii de rasă comună vor trebui castraţi.
Video